Senatorul PDL Sorina Plăcintă a scris în urmă cu o săptămână pe blogul său că nu va vota legea prin care Guvernul vrea să limiteze la 15% din valoarea reală a bunului în cazul despăgubirilor care vor fi plătite de stat foștilor proprietari pentru proprietățile naționalizate și să elimine posibilitatea restituirii în natură.
În plus, ea îl roagă în postarea sa pe premierul Ungureanu „să se mai gândească și să nu-și păteze onoarea”.
„(…) În consecință, câtă vreme nu s-a luat o decizie definitivă, îl rog pe șeful executivului să se mai gândească și să nu-și păteze onoarea pentru lipsa de viziune a guvernanților din ultimii 23 de ani. Căci bugetele se mai echilibreaza, dar petele de pe onoare nu ies cu nimic. Iar, în ceea ce mă privește, rămâne cum am stabilit: pe votul meu pentru această lege să nu conteze nimeni”, scrie senatorul Plăcintă pe blogul său.
Plăcintă își arată nemulțumirea cu privire la acest proiect, pe care îl caracterizează drept o „crimă morală”, scriind că după ce a muncit și „numai Dumnezeu știe cât am suferit”, să vină statul să îi spună „gata Sorina, bugetul are nevoie de bunurile tale”, mai bine vinde totul și „împrăștie banii prin lumea largă”.
Citește și MOȚIUNEA DE CENZURĂ. Senatoarea Sorina Plăcintă a plâns în fața Elenei Udrea. „Nu mă poate amenința nimeni. Voi vota pentru”.
„(…)Dar, după ce am muncit atât și numai Dumnezeu știe cât am suferit și câte nopți n-am închis un ochi, să vină statul oricare, comunist, liberal, democrat liberal, ultracapitalist și ultraprogresist sau liber-schimbist să-mi spună, Sorina, gata, bugetul are nevoie de bunurile tale, mai bine vând totul acum și ma duc să-mi împrăștii banii prin lumea largă. Mai bine îi risipesc eu, care i-am muncit, decât să mi ia statul care nu m-a ajutat cu nimic. Și chiar daca mă ajuta…”, a scris, pe 19 aprilie, senatorul Sorina Plăcintă pe blogul său.
Senatorul Plăcintă spune, la începutul postării sale intitulate „Cu o singură excepție”, că „îi place” premierul Ungureanu pe care îl susține în inițiativele sale, cu o excepție: legea restituirii proprietăților.
Ea este de părere că limitarea la orice procent „nici nu conteaza care” a datoriilor statului către foștii proprietari aduce un prejudiciu grav democrației.
Despre foștii proprietari: „Îi mai omorâm și noi o dată”
„După ce că le-au fost luate casele, terenurile, uzinele, micile ateliere sau fabricile cu japca, de un regim criminal, acum îi mai omorâm și noi o dată. Le spunem de fapt că nimic nu s-a schimbat în această țară și că degeaba vrei să construiești pentru că, la un moment dat, statul poate să naționalizeze orice, după bunul plac”, se arată în postarea sa, care adaugă că, înainte de a fi un semnal foarte puternic către investitorii străini, este o „crimă morală față de părinții noștri, bunicii noștri și, mai grav, copiii noștri”.
„Altceva era dacă imediat după revolutie se făceau niște calcule, se despăgubeau proporțional niște oameni sau se dădea în compensare ceva. Deși nici macar aceasta nu era o soluție, dar era oricum mai morală ca aceasta. Domnule, ceea ce li s-a luat foștilor proprietari trebuie restituit sau despăgubit corect”, se mai arată în postarea sa.
Luni, premierul Mihai-Răzvan Ungureanu a solicitat prelungirea termenului de dezbatere publică pentru proiectul de lege referitor la restituirea proprietăților confiscate în perioada regimului comunist.
„Șeful Executivului consideră că este necesar acest demers având în vedere interesul sporit din partea tuturor celor vizați de acest proiect de lege, precum și dialogul încă în desfășurare între asociațiile foștilor proprietari, Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, Ministerul de Finanțe și Ministerul Justiției”, se precizează într-un comunicat al Guvernului.
Guvernul discută cu CEDO o amânare cu minimum șase luni a termenului în care trebuie să modifice legea proprietăților naționalizate, care expiră în luna iulie a acestui an, interval în care să analizeze toate soluțiile posibile de rezolvare a problemei, au declarat recent agenției Mediafax surse oficiale.
Vineri, senatorul PDL Sorina Plăcintă, despre care s-a afirmat că ar urma să plece la PNL, a avut o discuție într-o bancă din plen cu Elena Udrea, Plăcintă plângând și spunând: „Nu mai pot”.
Citește și MOȚIUNEA DE CENZURĂ. Oprișan: Plăcintă ar fi fost amenințată că se vor face presiuni în justiție în cazul fiului său